Nieuws Familie & Relaties

Oppassen met aanvaarden van een nalatenschap.

Door de aanhoudende crisis is het aantal negatieve erfenissen toegenomen. Hierdoor worden erfenissen vaker verworpen of beneficiair aanvaard door de erfgenamen.

De notaris waarschuwt erfgenamen alert te zijn op schulden in de erfenis. Vooral op de onverwachte schulden. “In één op de drie erfenissen zit een huis. Zolang het geërfde huis niet is verkocht, lopen alle kosten van het huis, zoals de hypotheek en andere lasten, gewoon door. Binnen één jaar na het overlijden moeten erfgenamen vaak al erfbelasting betalen over de WOZ-waarde van het huis. Is er niet genoeg spaargeld, dan zullen de erfgenamen zelf de doorlopende lasten moeten voldoen.

In 2011 is het aantal beneficiaire aanvaardingen met ruim 10% toegenomen. Erfgenamen kunnen kiezen om de erfenis beneficiair te aanvaarden zolang zij zich niet als erfgenaam hebben gedragen. Op dit punt gaat het vaak mis. Erfgenamen gaan in de auto van de overledene rijden of verdelen al onderling de inboedel.
Door handelingen kun je dan al de erfenis hebben geaccepteerd en dan ben je aansprakelijk voor alle schulden van de overledene. Zijn er meer schulden dan bezittingen in de erfenis dan betekent dit, dat dit eigen geld van de erfgenamen kost!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief