Nieuw Huwelijksvermogensrecht voor ondernemers

Het hele jaar leven we als notarissen er al naartoe: 1 januari 2018 komt eindelijk de beperkte gemeenschap van goederen in Nederland. Geen geschrokken mensen meer, die ineens aansprakelijk zijn geworden voor de schulden van hun nieuwbakken echtgenoot, die niet zo netjes met betalen blijkt. Achteraf natuurlijk, en wat kun je daar dan nog aan doen? De huidige ‘klassieke’ gemeenschap van goederen is immers vergelijkbaar met een soort zwart gat: alles valt er in als je het niet uitdrukkelijk gescheiden houdt. Dus bij echtscheiding: alles delen. Maar in 2018 geldt wettelijk de poëtische zin: cd van jou, cd van mij, cd van ons allebei. Maar gekregen van mijn moeder, míjn moeder dus van mij!

En dit klopt als je na 1 januari 2018 trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. Wat je voor het huwelijk alleen had, hou je alleen, wat je tijdens het huwelijk geschonken krijgt of erft, blijft ook privé. In de praktijk was dit voor veel mensen al zo door de uitsluitingsclausule, die notarissen overal in vermelden, maar nu is het automatisch zo.

Voor ondernemers wordt het wat dat betreft ook wel gemakkelijker. Had je al een onderneming voor het huwelijk, dan blijft die van jou alleen. Maar let op, er is weer eens een ongeleid projectiel ingevoerd dat voor iedereen (dus ook als je al getrouwd was) gaat gelden: artikel 1:95a: ‘Indien een onderneming buiten de gemeenschap valt, komt ten bate van de gemeenschap een redelijke vergoeding voor de kennis, vaardigheden en arbeid, die een echtgenoot ten behoeve van die onderneming heeft aangewend, voor zover een dergelijke vergoeding niet al op andere wijze ten bate van beide echtgenoten komt of is gekomen.’

Dus de onderneming blijft van de ondernemer, maar er moet wel een bedrag vergoed worden aan beide echtgenoten. Wat een redelijke vergoeding is, waardoor dit niet zou spelen, is op dit moment absoluut niet duidelijk. Voer voor echtscheidingsadvocaten dus! Voorwaarde is wel dat er een huwelijksgemeenschap is. En daar komt het: met huwelijkse voorwaarden kun je dit voorkomen!

Vanaf januari gaat Notariskantoor Poppinghaus voorlichtingsmiddagen en lezing voor ondernemers houden, waarbij iedereen die trouwplannen heeft, maar ook mensen die al getrouwd zijn hun huwelijkse voorwaarden kunnen komen bespreken of checken.

 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief