Column week van Losser week 2

We zitten al weer volop in 2019 en Losser is vrolijker doordat het Carnaval weer is losgebarsten. En wat leuk dat dan een hardwerkende ondernemer met het hart op de goede plaats als Alex Vreriks nu de Prins van Losser blijkt te zijn. Een goed voorbeeld doet goed volgen, veel plezier allemaal!

Ook prinsen uit het verleden worden nog steeds met alle eer herinnerd en herdacht na hun overlijden. Dat is mooi en respectvol. Helaas leven en overlijden er ook wel mensen zonder dat er nog iemand aan ze denkt. Ik kom weleens bij mensen thuis, die slecht ter been zijn en dan ben ik de enige bezoeker die week.  Of na een jaar belt er een buurvrouw, die last begint te krijgen van de lekkende goot en wil weten wat zij moet doen. Dan blijkt de bewoner overleden te zijn en is diegene dus door niemand gemist. Triest, ook al komt dat soms doordat diegene niet meer zo aardig was of zelf kiest voor een kluizenaarsbestaan. Vaak uit zelfbescherming, want er zijn veel voorbeelden van misverstanden en verkeerd begrepen worden zonder dat dit uitgepraat wordt. Ik ben bang dat met de huidige ‘schermdichtheid” die eenzaamheid niet minder wordt.

Als notaris zie ik dan vaak, dat diegene, die wel de moeite neemt om iemand regelmatig te bezoeken, direct ook uitverkoren wordt om tot erfgenaam benoemd te worden. Juist dan is het voor mij zaak om alle zeilen bij te zetten en te voorkomen dat dit testament alleen uit opwelling gemaakt wordt. Maar aan de andere kant kan ik het mij wel goed voorstellen dat men zo denkt. Jammer is het dan dat er ook mensen zijn, die juist om die reden vaak op familiebezoek gaan bij hun eenzame oom. Of is het juist goed, dat er toch nog iemand die moeite neemt, ook al zijn de beweegredenen niet zo kies? En als je dan een keer te vaak langsgaat in de ogen van anderen, is dat dan inderdaad alleen om er zelf beter van te worden als je uiteindelijk alles blijkt te erven?

Vaak weet ik ook het antwoord niet, maar ik vind een initiatief van sommige gemeenten, maatschappelijke organisaties en ook wel ondernemers om een dienst te verlenen waarbij zij mensen er op uit te sturen om zo nu en dan bij eenzame ouderen te gaan buurten of even met diegene naar een doktersafspraak te gaan of naar een winkel onbetaalbaar en dus van grote waarde. Denkt u zelf eens na of u ook een eenzaam iemand kent en gaat u daar dan langs? Soms kost het moeite maar levert die actie pure winst op (nu niet aan geld denken!).

In ieder geval kan een levenstestament een regeling geven op het moment dat u dit nog wel goed kunt overdenken en kunt regelen, en nog iemand kunt aanwijzen, die uw zaken kan behartigen als u dat zelf niet meer kunt en zich terugtrekt uit sociale contacten. Dat kan ook een professioneel bewindvoerder zijn, als u alleen bent. Daar zijn hele goede bij, die u veel zorgen uit handen kunnen nemen. En vermeld, wat u belangrijk vindt.

Allemaal een goed en zo gezond en gezellig mogelijk 2019 toegewenst!

Heeft u vragen, bel ons dan, of kom langs:

elke maandag van 11.00 tot 12.30 uur, het gratis inloopspreekuur!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief