Column week van Losser week 45

En dan lopen we al weer richting de feestelijke afsluiting van 2018. Het is nu nog te vroeg om op dit jaar terug te kijken, maar in ieder geval was het een jaar waarin veel mensen hun zaken beter op orde gingen krijgen en velen weer zin hadden om te investeren of een nieuwe weg in te slaan.

Voor de economie is dat vertrouwen hard nodig. Vreemd is het dat dit telkens met horten en stoten moet, zodat je nu weer ziet dat er te weinig aanvoer van materiaal is om huizen mee te bouwen en de meubels te leveren, of voor de industrie om de vereiste producten te leveren.

Ook de ontwikkeling van nieuwe technologie wordt hier en daar met vrees begroet, maar is nodig om aan de toenemende vraag en onontkoombare groei te voldoen. Blockchain is iets, wat veel mensen vrees aanjaagt. Maar het is gewoon een manier om nog zekerder te zijn, dat afspraken nagekomen worden en er niet door één persoon wijzigingen aangebracht kunnen worden of ontkend kan worden, wat is afgesproken.

Eigenlijk was dit ook het begin van het notariaat: de notaris was de schrijver, die alle afspraken tussen mensen vastlegde en ook later kon bewijzen, dat het zo was afgesproken. Door deze geschiedenis wordt het beroep notaris ook wel het op één na oudste beroep genoemd.

Altijd lagen conflicten op de loer en was er een schrijver nodig die ook uit kon leggen wat er eigenlijk mogelijk was en hoe je dit het beste vast kon leggen. Tegenwoordig wordt dat wel steeds lastiger omdat mensen zelf ook veel denken te weten. Je moet dan wel erg eigenwijs zijn als notaris om mensen van een verkeerd ingeslagen weg terug naar de goede te leiden.

Zo was er laatst een echtscheidingsconvenant, wat om kosten te besparen zo kort mogelijk moest zijn. Men moest nog wat inboedel en een auto verdelen, maar ”daar zou men onderling wel uitkomen.” Dus was daarvan, tegen mijn advies in, niets vastgelegd. En ja, na een half jaar bleek men er toch niet uitgekomen te zijn. Notaris, had je ons daar niet op kunnen wijzen en waarom is daar niets van vastgelegd?

Jammer, vooral voor de betrokkenen en zelf vind ik het ook vervelend dat we nu een heleboel frustrerende gesprekken verder zijn, wat voorkomen had kunnen worden als men open had gestaan voor een goede regeling. Weliswaar iets duurder, maar dat had een hoop gedoe voorkomen.

Want het blijft waar, hoe dat er in de toekomst ook uit gaat zien:

GOED GEREGELD LOOPT BETER!

Heeft u vragen hierover of een ander onderwerp, bel ons dan, of kom langs tijdens ons gratis inloopspreekuur: elke maandag van 11.00 tot 12.30 uur, ook op 24 en 31 december 2018!

 

 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief