Bijdrage Week van Losser september 2016

Notaris mr. Roelanda Poppinghaus uit Losser meldt het volgende:

Sinds oktober 1976 is er aan de Bernard Leurinkstraat in Losser een notariskantoor gevestigd. Sterker nog, vanaf oktober 1988 zelfs twee. Notariskantoor Van Hazendonk was het eerst op nummer 107, en van 1988 tot 2004 was er notariskantoor Meijling, later Meijling & Wiechers gevestigd op nummer 4.

Vanaf volgende week dinsdag 27 september 2016 gaat dat veranderen:

Notariskantoor Poppinghaus verhuist dan naar de Langenkamp 9 in Losser!

Na veertig jaar een hele verandering die ook een hele uitdaging biedt. Wat komt er allemaal los als een notariskantoor na 40 jaar verhuisd? Gelooft u mij, een hele boel. Iedereen die van groter naar kleiner verhuist komt veel spullen tegen die al jaren niet meer gemist waren (en dus vaak wel weg kunnen), maar omdat er toch genoeg plek was, bleef het liggen. Nu zijn we al sinds maart aan het opruimen en we zijn nog niet klaar. We hebben heel veel mappen, gewonnen bekers, bureaustoelen, oude bureau’s, kasten, verouderde boeken, enzovoorts weggedaan en er ligt nog het een en ander.

Natuurlijk mogen de ongeveer 114.000 akten en toebehoren, onderhandse stukken en dossiers niet weggegooid worden. Sterker nog, die moeten eeuwig bewaard blijven. Eeuwig is totdat de zon dooft, en dat duurt volgens de huidige deskundigen in ieder geval nog een hele tijd.

Dat bewaren hoeft niet steeds in de kluis van de notaris, dat mag ook naar een centrale bewaarplaats en uiteindelijk naar het Rijksarchief als het ouder is dan 20 jaar. Maar ik heb ervoor gekozen deze akten zo lang mogelijk in Losser te laten blijven. Er staan veel gegevens in en er zijn ook vaak kaartjes of andere bijzondere documenten aangehecht, die soms heel goed van pas kunnen komen als er iets uitgezocht moet worden. Uiteindelijk zijn het documenten die tot een gemeenschap behoren. Na verloop van tijd zullen de akten wel naar het Rijksarchief gaan zodat geschiedschrijvers en andere deskundigen er iets mee kunnen gaan doen. Voorlopig blijft het allemaal geheim en goed bewaard, en dus vanaf volgende week midden in Losser in mooie nieuwe archiefkasten.

Tot die tijd zijn we nog druk aan het opruimen. Mocht u nog ergens belang bij hebben, belt u dan zo snel mogelijk naar ons kantoor en vraagt u naar Erik Eshuis.

 

Graag zie ik u vanaf 27 september aan de Langenkamp 9, maakt u gerust een afspraak!

 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief