Bijdrage Week van Losser december 2016

Notaris mr. Roelanda Poppinghaus uit Losser meldt het volgende:

De drukte op de huizenmarkt neemt nog dagelijks toe. Begrijpelijk, want de hypotheekrente is nog steeds bijzonder laag en er is genoeg te koop.

Nu we een nieuwe 1 januari naderen, komen er weer nieuwe aanscherpingen van de hypotheekrenteaftrek aan. Men kan nog “maar” 101% van de woningwaarde financieren met renteaftrek, dus er zal meer eigen geld aanwezig moeten zijn bij kopers of verbouwers van een woning. De hypotheeklening rond hebben voor dan wel na 1 januari scheelt ongeveer € 6.000,- aan leenmogelijkheden. Meer dan de aftrekbare lening financieren is meestal niet mogelijk.

Deze week werd bekend, dat de AFM de regels nog verder aanscherpt: wil men nog onder de huidige regels (lees: 6.000 euro meer) lenen, dan geldt als peildatum niet meer de datum waarop de klant de offerte ondertekend heeft teruggestuurd, maar de datum, waarop de bank met de offerte akkoord is. Dat is ongeveer vier tot zes weken later (bij alle banken en hypotheekinstellingen is dat hetzelfde). Omdat het toch wel laat doorkwam dat dit nu veranderd is, heeft de AFM de ingangsdatum van deze regel verlengd naar 1 februari 2017.

Kortom, de bal ligt nu bij de hypotheekadviseur en uzelf: als u alle benodigde documenten zo snel mogelijk verzameld en inlevert, is er nog voldoende tijd. Ook zou u samen eens kunnen kijken of het handig is om uw hypotheeklening bij degene met de laagste rente onder te brengen. Die bank of instelling zal erg druk zijn met de verwerking van alle aanvragen. Heeft u derhalve weinig eigen geld en is het daardoor erg belangrijk dat u nog onder de huidige regels kunt aanvragen, kies dan een iets duurdere optie. Ga voor zekerheid. Uiteraard zal uw hypotheekadviseur hier ook wegen in weten om te bereiken dat het volgens wens rond komt.

Daarnaast wordt het steeds belangrijker om eigen geld te hebben bij de aanschaf van een eigen woning. In andere landen is dat gebruikelijker dan hier, we zijn er erg aan gewend geraakt om al onze aankopen van met name het huis of de verbouwing volledig te financieren. Ook aflossen van de hypotheeklening deden we op een gegeven moment niet meer. Maar in andere landen is het heel normaal dat je de helft of ten minste een kwart van de waarde van de woning als spaargeld (of schenking van ouders) voorhanden hebt. Is het dus uw droom om een huis te kopen of te verbouwen, zorg dan voor voldoende spaargeld om de rest gemakkelijker en tegen gunstiger voorwaarden te kunnen lenen.

Want bedenk: paraplu’s zijn goedkoper als de zon schijnt!

 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief