Bijdrage Week van Losser april 2018

Notaris mr. Roelanda Poppinghaus uit Losser meldt het volgende:

Na een prachtig weekend werd ik vandaag toch weer met de werkelijkheid geconfronteerd. Een leeftijdsgenootje, waar ik door de jaren heen veel lief en ook leed mee gedeeld heb, werd getroffen door een hartstilstand. Toevallig net tegelijk met een 23-jarige wielrenner dit weekend. Het lichaam is een ingenieus systeem en het hart is even wonderbaarlijk. Dat het werkt, merk je meestal niet. Maar als het stopt, brengt dat een wereld aan verdriet en gemis teweeg.

Als notaris kom je vaak met medische onheilstijdingen van anderen in aanraking en dat is altijd aangrijpend. Ook bij jonge sporters lijkt het steeds vaker voor te komen. Maar als een vriendin en leeftijdsgenootje zoiets overkomt, gaat het dieper en kun je haast nergens anders meer aan denken. Wat ging er door haar heen, hoe help ik man en kinderen, willen ze dat ik wel langskom of juist niet. Allemaal levensvragen waardoor je zelf ook weer na gaat denken over je levenswijze en hoe (on)gezond die vaak is. Ook met dertig jaar ervaring in het notariaat blijft dat toch (of juist) nodig.

Gelukkig had mijn vriendin een goed testament en zijn daar in ieder geval geen zorgen over. Want ze had een goed maar onstuimig leven gehad met lieve kinderen van drie verschillende mannen, stiefkinderen waar ze nog steeds een heel goede band mee had, een eigen zaak, een recent huwelijk en net overleden ouders. Veel te regelen en af te handelen dus, waar ik gelukkig goed mee kan helpen. Maar eerst moet er veel gepraat worden om dit een “plekje te geven” zoals sommige therapeuten dat plegen te noemen.

Net zo aangrijpend was het faillissement van een goede vriend, die te lang doorging met zijn onderneming “tegen beter weten in”. Maar hoe meld je het personeel, dat al langer bij de zaak zit dan jijzelf, dat het niet meer verder gaat? Al die gezinnen, die nu aan de grillen van de arbeidsmarkt zijn overgeleverd, vaak met kostwinners van boven de 50? Als notaris kan ik daar niet veel aan doen helaas, maar ik kan er wel voor proberen te zorgen dat een faillissement minder ingrijpend is, dat je niet letterlijk alles kwijt bent. Met name door goede huwelijkse voorwaarden en alles zakelijk goed gescheiden te houden van het privévermogen, bijvoorbeeld door een BV op te richten.

Mocht u ook vragen hebben over dergelijke zaken en wat ik daarin voor u kan betekenen, of ook als u met andere notariële vragen zit, en u snel even wilt weten wat u zou moeten doen en wat de kosten zijn, dan kunt u altijd bellen of mailen. Maar mocht u liever even langskomen, dan hebben wij vanaf maandag 23 april :

Elke maandag van 11.00 tot 12.30 uur een gratis inloopspreekuur!

Mijn team, met name bestaande uit Erik Eshuis (notarisklerk vastgoed), Susanne Kroeze-Borghuis (kandidaat-notaris familierecht) en ikzelf (alle notariële rechtsgebieden) staan u dan graag kort te woord. Moet er iets gebeuren, dan kan daarvoor snel een vervolgafspraak voor gemaakt worden. In ieder geval weet u dan snel, waar u aan toe bent.

Kortom, bel ons via 053 5383777 of kom even langs tijdens het inloopspreekuur!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief